120 jaar Malinwa sjaal

120 jaar Malinwa sjaal

120 jaar Malinwa sjaal 2560 1280 Malinwa Supportersorgaan

Onze prachtige club KV Mechelen bestaat 120 jaar. Een club met een bijzondere geschiedenis en een minstens zo bijzondere fanbase. Als supporters zijn we trots op onze kleuren, en als supportersorgaan zijn we vereerd deze fantastische fans te vertegenwoordigen. Ter ere van dit unieke jubileum willen we onze medefans iets tastbaars aanbieden om samen het 120-jarig bestaan van onze grote liefde te vieren. De Malinwa-supporter toont graag de kleuren waar hij zo trots op is, maar is uiteraard ook ontzettend trots op de rijke, maar bewogen clubgeschiedenis. KV Mechelen is bovendien een echte ‘sjaalclub’. De combinatie van de drie eerder genoemde elementen bracht het Malinwa Supportersorgaan en haar Malinwa Archief op het idee een “120 jaar Malinwa sjaal” uit te brengen, die zowel onze kleuren als onze 120-jarige geschiedenis symboliseert.

Oktober 1904. Cave de Munich, op de Ijzerenleen (toen nog omschreven als ‘De Ijseren Balies’) 9 in het centrum van Mechelen. Een groepje Mechelse studenten van het internaat St. Victor te Alsemberg, van de Leuvense universiteit en van het Mechelse Sint-Romboutscollege komt samen. Ze speelden toen al enkele maanden samen op een braakliggend militair oefenplein tussen de Antwerpse- en Liersesteenweg. Voetbal was in Mechelen nog onbekend, maar de studenten, onder leiding van Guillaume Geens en Théophile Delvaulx, besloten een club op te richten: Football Club Malinois. Theo Delvaulx, ziel en oprichter van de nieuwe club, werd de eerste voorzitter (later vervangen door Kanunnik Francis Dessain). De club zou de geel-rode stadskleuren dragen, en binnen enkele weken groeide ze uit tot een belangrijk onderdeel van het lokale sportleven. “Quo Non Ascendam” weergalmde als leuze door de Mechelse straten.

120 jaar later is KV Mechelen uitgegroeid tot een onuitwisbaar instituut met een enorm aanzien. Wat ons betreft de mooiste voetbalclub van het land, of zelfs: ter wereld. In die 120 jaar is er veel gebeurd. Deze rijke geschiedenis verdient het om gekoesterd te worden. Daarom hebben we begin 2013 ‘het Malinwa Archief’ opgericht. Een groep enthousiaste vrijwilligers zet zich in om de bestaande collectie van archief- en documentatiestukken zo goed mogelijk te bewaren en gaat voortdurend op zoek naar nieuwe Malinwa-memorabilia.

Dat de Malinwa-supporter trots is op deze rijke geschiedenis, staat buiten kijf. Die trots, gecombineerd met de liefde voor onze geel-rode kleuren, die we steeds met trots willen tonen, en het feit dat we een echte ‘sjaalclub’ zijn, inspireerde het Malinwa Supportersorgaan tot het creëren van de gelimiteerde “120 jaar Malinwa sjaal”. Dit unieke collector’s item biedt, naast een klassieke supporterssjaal die we als supporters zowat elke wedstrijd om onze nek dragen, een blik op onze glorieuze geschiedenis door middel van een mooi ontworpen tijdlijn.

Het Malinwa Archief selecteerde zorgvuldig enkele jaartallen uit de afgelopen 120 jaar waarin historische sleutelmomenten voor onze club plaatsvonden. Gezien de omvang van ons rijke verleden was het onvermijdelijk om zeer moeilijke keuzes te maken, een ware ‘kill your darlings’. Uiteindelijk kwamen we tot de volgende, weloverwogen selectie van historische hoogtepunten:

  • 1904: OPRICHTING FOOTBALL CLUB MALINOIS. 120 jaar geleden, het ontstaan van Football Club Malinois (FCM). Opgericht in het lokaal Cave de Munich op de Ijzerenleen in Mechelen. De clubkleuren zijn geel en rood en de clubleuze ““Quo Non Ascendam”. De statuten werden opgemaakt op 2 februari 1905 aan de Leuvense universiteit.
  • 1906: AANSLUITING BIJ DE KBVB. Op zondag 28 januari 1906 sluit FC Malinois zich officieel aan bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Na deze aansluiting kreeg de club, die op dat moment reeds 16 maanden bestond, een bestuursorgaan met Francis Dessain als voorzitter, Denis Huyghebaert als secretaris en Charles Sterckx als schatbewaarder.
  • 1911: 1E WEDSTRIJD ACHTER DE KAZERNE. Voorzitter Kanunnik Francis Dessain koopt in 1911 samen met enkele leden van zijn familie en Dhr. Van Diepenbeek van de brouwerij Chevalier-Marin een uitgestrekte grond van 2,5 hectaren, gelegen achter de artilleriekazerne op de Liersesteenweg. Het is op 27 augustus dat het terrein wordt ingehuldigd en FC Malinois haar eerste wedstrijd Achter De Kazerne speelt, dewelke met 0-5 wordt verloren van FC Brugeois.
  • 1929: “ROYAL FOOTBALL CLUB MALINOIS”. In het jaar 1929 bestaat FC Malinois 25 jaar, een jubileum waarbij het in die tijd gebruikelijk was om de titel van “koninklijk” te krijgen. Het is op 17 mei 1929 dat Kanunnik Dessain bericht van het Kabinet van de Koning ontving dat onze Mechelse club tot «Royal Football club Malinois» bevorderd was.
  • 1943: 1E KEER LANDSKAMPIOEN. In 1943 mocht RFCM haar eerste landstitel vieren. De beslissende wedstrijd tegen RC Brussel eindigde op 7-1 met maar liefst 7 doelpunten van onze topschutter aller tijden Bert De Cleyn.
  • 1970: “KONINKLIJKE VOETBALCLUB MECHELEN”. Op 1 juli 1970 wordt de naam
  • RFC Malinois gewijzigd tot Koninklijke Voetbalclub Mechelen (of gewoon kortweg KV Mechelen). Een gevolg van Leuven Vlaams, alle Franse namen in Vlaanderen werden vertaald naar het Nederlands.
  • 1987: 1E KEER BEKERWINNAAR. Op 14 juni 1987 wint KV Mechelen voor het eerst de Beker van België na een 1-0 overwinning tegen FC Luik. Piet Den Boer scoorde het enige doelpunt.
  • 1988: EUROPACUP II. 11 mei 1988 is ongetwijfeld het hoogtepunt van onze hele clubgeschiedenis. Volksclub KV Mechelen wint Europacup door een 1-0 overwinning tegen Ajax in Straatsburg. Legendarische uitspraken als “Ohana. Ja daar is ie. En daar is de goal! Piet Den Boer heet hij!” en “Pauly zegt dat het Mechelen is!”  door Rik De Saedeleer staan in het geheugen van menig Mechelaar gegrift.
  • 1989: EUROPESE SUPERCUP. Op 1 februari en 8 februari 1989 wordt de Europese Supercup tussen Europacup II winnaar KV Mechelen en Europacup I winnaar PSV Eindhoven afgewerkt. De heenmatch, in Mechelen, eindigt op 3-0. In de terugwedstrijd, in Eindhoven, verliest KVM met 1-0. Door de twee wedstrijden samen wint KV Mechelen opnieuw een Europese trofee: de UEFA Supercup 1988!
  • 2002: VEREFFENING. Zwarte bladzijde uit onze clubgeschiedenis. Als gevolg van zware financiële problemen gaat de club op 7 december 2002 in vrijwillige vereffening.
  • 2003: HET VERDRAG VAN ELEWIJT. Dankzij een grootschalige reddingsoperatie onder leiding van Mark Uytterhoeven, Fi Van Hoof en Piet Den Boer en onder het motto “We doen het gewoon zelf”  slagen de supporters erin om het stamnummer 25 (en bijhorend palmares) te redden. Op 26 februari 2003 gaan alle ex-werknemers van KV Mechelen in Elewijt akkoord met het voorstel van de vzw Red KV om met het ingezamelde geld een deel van de achterstallige betalingen terug te geven en de rest te laten vallen.
  • 2019: KAMPIOEN IN 2E KLASSE & BEKERWINNAAR. Hoogstwaarschijnlijk de mooiste herinnering voor de nieuwe generatie kakkers. In 2018 degradeerde Malinwa naar 2e klasse, maar na slechts 1 jaar keerde het al terug naar het hoogste niveau na een zeer woelig seizoen vol met extra-sportieve perikels. Als klap op de vuurpijl wonnen we op 1 mei 2019 voor de tweede maal in de clubgeschiedenis de Beker van België, de tweede voetbalploeg in België die als tweedeklasser de Beker van België wist te winnen.
  • 2024: 120 JAAR MALINWA.

BESTEL NU JOUW 120 JAAR MALINWA SJAAL!

Dit unieke collector’s item kan enkel via de webshop van het Malinwa Supportersorgaan besteld worden. Let op: wacht niet te lang, want de oplage is beperkt. Bestel nu eenvoudig je exemplaar online en haal het eind oktober op.